Pyetje në lidhje me jetën dhe Perëndinë
Pyetje në lidhje me jetën dhe Perëndinë

Shpresa në lidhje me ndryshimet klimatike

Ngrohja e Tokës sonë tashmë po nxit motin shkatërrues. Ja pse mund të shpresojmë për të ardhmen…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Toka...dheu, ajri dhe oqeanet e saj...janë më të ngrohta. Tani për tani, është si një ethe e shkallës së ulët. Ju e dini se ka një problem, Ti që nuk je mirë. Por ethet ende nuk janë rritur deri në atë pikë sa të nxitosh për në spital. Akoma jo.

Duke pasur parasysh kompleksitetin që ka çuar në rritjen e ngrohjes globale, a ka shpresë se temperatura mund të ulet? Po ka.

Së pari, një rishikim i shpejtë i asaj që ka çuar në një planet më të ngrohtë dhe pasojave që ne po përjetojmë anembanë planetit.

Temperatura në atmosferën tonë është rreth 15 gradë celcius, që është rreth 1 gradë më e ngrohtë se në 1880.1

Shkencëtarja e klimaterike Katharine Hayhoe komenton në rëndësinë e ngrohjes globale. Katharine u emërua nga Time Magazine si një nga "100 njerëzit më me ndikim" dhe Kombet e Bashkuara e vlerësuan atë si "Kampione e Tokës" për Shkencën dhe Inovacionin.2 Ajo shpjegon se çfarë po ndodh për shkak të kësaj rritjeje të temperaturës së tokës:

“Ne nuk po shohim një ndryshim në numrin e zjarreve, por kur ato ndodhin, është më nxehtë edhe më e thatë, ato po djegin më shumë sipërfaqe, që do të thotë se janë më keq.

“Ne po shohim gjithashtu se reshjet e shiut janë më intensive, sepse ajri është më i ngrohtë dhe mban më shumë avuj uji, kështu që kur vjen një stuhi, ka më shumë avuj uji përfshirë dhe hedhur mbi ne sot sesa kishte vetëm 50 ose 100 vjet më parë.

“Ne e dimë përgjatë bregdetit tonë se niveli i detit po rritet ndërsa akullnajat shkrihen.

“Dhe ne gjithashtu e dimë se uraganet po bëhen më të fortë. Ata nuk janë më të shpeshtë, por e marrin energjinë e tyre nga uji i ngrohtë i oqeanit. Oqeanet po ngrohen dhe kështu ato po intensifikohen shumë më shpejt, dhe ata janë më të mëdhenj dhe më të fortë.”3

Shkencëtarët e klimës janë 97% dakord që "gazrat serë" të avullit të ujit, dioksidit të karbonit, metanit, oksidit të azotit dhe klorofluorokarbureve që po krijohen dhepo bllokohen në atmosferën tonë, po shkaktojnë këtë rritje të temperaturave mesatare globale dhe pasojat e mëvonshme.4

Ndër shkaqet e tjera, ata tregojnë në mënyrë specifike dioksidin e karbonit si fajtorin kryesor, të shkaktuar nga djegia e shtuar nga njerëzit të lëndëve djegëse fosile. Prej saj marrim energji elektrike, karburant për makinat dhe shtëpitë tona, çelik, beton, plehra, plastikë dhe produkte të panumërta që përdorim çdo ditë.

Problemi me Dioksidin e Karbonit.

Dioksidi i karbonit nuk ikën nga atmosfera jonë. Bimësia, toka dhe oqeani mund ta thithin atë (të referuara si "thithëse karboni"). Megjithatë, duke filluar me revolucionin industrial në vitet 1760, djegia e shtuar e lëndëve djegëse fosile thjesht derdhi më shumë dioksid karboni në atmosferë se sa thithëset e karbonit ta largonin atë.

Në të njëjtën kohë, pyjet po priten dhe zonat e bimësisë natyrore u zëvendësuan nga zgjerimi urban, duke zvogëluar aftësinë e tokës për të thithur dioksid karboni.

Gazet serrë filluan të grumbulloheshin në atmosferën tonë, duke e bllokuar nxehtësinë si një batanije rreth tokës tonë.

Ky grafik nga NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) tregon ngrohjen graduale të planetit nga viti 1880 deri në vitin 2020.

Vija e lakuar gri në grafik tregon rritjen e dioksidit të karbonit të bllokuar në atmosferën tonë. Ajo korrespondon me rritjen e temperaturës së tokës, e përshkruar nga shiritat e kuq.


https://www.climate.gov5

Sipas NOAA, “Për t'i vënë këto ndryshime në një kontekst historik, sasia e rritjes së niveleve të dioksidit të karbonit që nga fundi i viteve 1950, natyrisht, në kontekstin e epokave të kaluara të akullnajave, do të kishte marrë diku nga 5,000 deri në 20,000 vjet; ne kemi arritur ta bëjmë atë në rreth 60 vjet.”6

Po bëhet shumë e qartë se nuk mund të injorojmë më ngrohjen globale dhe pasojat e rënda përkatëse të përmbytjeve, zjarreve, tharjes së lumenjve, thatësirës, uraganeve dhe rritjes së nivelit të detit.

Ka përparime që japin shpresë

Ka shumë shkencëtarë, biznesmenë dhe qeveritarë që po përpiqen të reduktojnë dhe të marrin masa që të kapin më shumë dioksid kardboni para se të arrijë atmosferën.

Disa nga arritjet janë:

  • rritjen e transportit elektrik
  • gjetja e frigoriferëve alternativë
  • ruajtjen dhe rigjenerimin e pyjeve
  • modernizimi i dizajnit të avionëve dhe anijeve
  • mbrojtjen e eurozionit në bregdet
  • mbledhjen dhe dekompozimin e mbetjeve ushqimore
  • sigurimi i sobave të pastra për gatim dhe ngrohje në vendet më të varfra
  • zhvillimi i energjisë së erës dhe diellit me ruajtje më të mirë të baterive
  • edhe me shumë të tjera
  • finding alternative refrigerants

Siç është e vërtetë me çdo ndryshim masiv në shoqëri, ndryshimi i nevojshëm për të reduktuar ngrohjen globale do të jetë i vështirë, i kushtueshëm dhe kompleks.

Djegia e lëndëve djegëse fosile nuk mund të ndalet papritmas. Njerëzit kanë nevojë për energji elektrike, ajër të kondicionuar, transport dhe produkte që ofrojnë lëndët djegëse fosile. Përdorimi i lëndëve djegëse fosile duhet të vazhdojë ndërsa burimet alternative të energjisë janë duke u zhvilluar për t'i zëvendësuar ato.

Megjithatë, shumë që janë të bindur për nevojën për të reduktuar emetimet e karbonit janë të përkushtuar ndaj përpjekjeve dhe inovacionit që kërkohet në këtë rast. Duke vepuar, është ende e mundur të zvogëlohet grumbullimi i gazeve serrë, të rikthehet temperatura atmosferike e tokës në kufi dhe të qetësohet moti intensivisht shkatërrues i shkaktuar nga një tokë më e ngrohtë.

Zoti na krijuar që ne të jemi krijues

Gjatë historisë, njerëzimi është përballur me sfida pas sfidash në luftimin e sëmundjeve, krijimin e sistemeve të transportit, komunikimit, prodhimin inovativ të mallrave dhe shërbimeve. Ne jemi qenie shumë krijuese, dhe kjo është për shkak se Zoti na bëri të jemi krijues, tek ne banojnë disa nga cilësitë e tij siç na ka krijuar ne në imazhin e Tij.

Fotot e sjella nga teleskopi hapësinor James Webb7 shfaqin edhe një herë krijimtarinë e jashtëzakonshme të Zotit tonë.

Bukuria dhe distanca e saj (7500 vite dritë larg) na kujtojnë edhe një herë se Toka nuk është vetëm një grimcë brenda galaktikës sonë të Rrugës së Qumështit, por e vogël përtej ta kuptuar brenda universit.

Teleskopi Hubble i vitit 1990 na dha një vlerësim prej 170 miliardë galaktikash në univers. Ne ka të ngjarë të zbulojmë nga teleskopi Webb numrin e galaktikave në triliona.

Fjalia e parë e Biblës thotë: “Në fillim, Perëndia krijoi qiejt dhe tokën.”8

Shkencëtarja klimaterike Katharine Hayhoe komenton: “Ne nuk jemi krijuar për të fluturuar rreth hapësirës së jashtme si astronautët. Ne jemi krijuar për të jetuar në një planet që është krejtësisht i përshtatshëm për jetën, që na jep ajrin që thithim… ujin që pijmë, ushqimin që hamë dhe materialet që përdorim për të bërë çdo gjë që zotërojmë… .”9 Gjithçka që na nevojitet ose që zhvillojmë sot vjen nga ajo që Perëndia krijoi tashmë në tokë.

Ne jemi ata që duhet të kujdesemi për tokën

Përveç që ne jetojmë këtu, kemi edhe një marrëdhënie të veçantë, një përgjegjësi në lidhje me tokën. Kur Zoti krijoi njerëzimin, ai tha që të kujdeset për çdo gjallesë që është në tokë. Këtu përfshihen kafshët, peshqit, zogjtë, të gjitha bimët dhe njerëzit...sepse edhe ne jetojmë në tokë.

Jane Goodall, një shkencëtare e konservimit e famshme për studimin e saj mbi shimpanzetë, ndan këtë koment prekës për njerëzit:

“Është e çuditshme që kjo krijesë më e zgjuara që ekziston po shkatërron shtëpinë e saj të vetme. Duket se është një shkëputje midis kësaj koke të zgjuar dhe zemrës njerëzore, ku ne kërkojmë në mënyrë poetike dashurinë dhe dhembshurinë. Unë besoj se vetëm kur koka dhe zemra punojnë në harmoni, ne mund të arrijmë potencialin tonë të vërtetë njerëzor.”10

Atëherë, si i përqasemi tokës sonë? Si duhet të kujdesemi për të? Ne nuk e krijuam tokën. Ne thjesht u shfaqëm në të.

Zoti na e dha atë, me gjithë bukurinë e saj, jo vetëm për të na siguruar fizikisht, por për të ushqyer shpirtrat tanë.

Natyra në vetvete na jep shpresë

Dr. Francis Collins, një mjek-gjenetik dhe drejtor i Projektit të Gjenomit Njerëzor, tha se ka momente, ndonjëherë përmes muzikës ose në natyrë, të cilat “ju transportojnë në një vend intensiv shpirtëror, që është njëkohësisht i kënaqshëm dhe gjithashtu [gjeneron] një dëshirë të madhe. të cilën C.S. Lewis e quan gëzim. Të na quash jo vetëm krijesa fizike, por krijesa shpirtërore, është e merituar sepse duket se e kemi të integruar këtë në vetvete.”11

Studimet kanë treguar se ndërsa njerëzit kalojnë kohë në natyrë, kjo çon në rritjen e kreativitetit, gëzimit, paqes dhe freskimit. Natyra është njëkohësisht qetësuese dhe gjallëruese.

Jane Goodall njerr përfundim që: “Që kur mora doktoraturën, kam kërkuar t'i ndihmoj njerëzit të kuptojnë se ana shpirtërore e ekzistencës njerëzore është po aq e rëndësishme sa ana fizike, dhe nuk kam parë kurrë një konflikt midis fesë dhe shkencës. Unë jam rritur në atë mënyrë. Gjyshi im ka qenë shërbëtor në kishë dhe as nuk ka parë ndonjë konflikt mes fesë dhe shkencës.”12

Shumë zbulime shkencore erdhën nga njerëz që besuan Zotin kur ai tha se ai ishte krijuesi i të gjithëve.

Premisa se toka funksiononte me urdhër dhe një plan, në vend që rrotullohet rastësisht, e shtyu eksplorimin e tyre për të testuar dhe zbuluar ligjet shkencore që rregullojnë universin.

“Të studiosh botën natyrore do të thoshte të admiroje veprën e Zotit… Ishte besimi që e shtyu Kopernikun të refuzonte universin e shëmtuar Ptolemaik; që e shtyu Johannes Keplerin të zbulonte strukturën e sistemit diellor; dhe kjo e bindi James Clerk Maxwell se ai mund ta reduktonte elektromagnetizmin në një grup ekuacionesh aq elegante sa të marrin frymën.”13

Të kthesh mbrapsht Ngrohjen Globale është të kujdesesh për të tjerët

Disa vende në tokë janë më të rrezikuara nga ngrohja e tokës dhe nga zjarret më intensive të pyjeve, uraganet, përmbytjet dhe thatësirat shkatërruese. Ne duhet të bëjmë atë që është në fuqinë tonë për të mbrojtur njerëzit, thjesht nga dashuria për ta dhe nga thirrja e Perëndisë për t'u kujdesur për ta.

Jezusi na tregon: “Duajeni njëri-tjetrin siç ju kam dashur unë ju.”14

A ka arsye për të shpresuar se njerëzimi mund të gjejë dhe zbatojë zgjidhje për të ndryshuar ngrohjen globale?

Zgjidhjet për problemet tona nuk bazohen vetëm në intelektin tonë. Zoti premton t'i udhëzojë ata që e kërkojnë.

Në përpjekjen tonë për të ulur emetimet e dioksidit të karbonit dhe efektet e tyre shkatërruese, ne kemi arsye të mbështetemi te Zoti për të na udhëhequr nëpër zbulimet e nevojshme.

“Ai i udhëheq të përulurit në atë që është e drejtë dhe i mëson të përulurve rrugën e tij.”15

"Beso te Zoti me gjithë zemër dhe mos u mbështet në gjykimin tënd. Njohe në të gjitha rrugët e tua dhe ai do të drejtojë shtigjet e tua.”16

Zbulimi befasues i Dr. Collins

Dr. Collins zhvilloi teknikat për zbulimin e gjeneve që shkaktojnë çrregullime gjenetike. Kjo ka çuar në një shumëllojshmëri përparimesh mjekësore në luftimin e sëmundjeve gjenetike. Dr. Collins tha se ai ka mësuar të mbështetet në fuqinë e Perëndisë në përpjekjet e tij.

Duke qenë ateist, një deklaratë në Bibël e konfuzoi atë si një besimtar i ri. Perëndia po thoshte: “Hiri im të mjafton, sepse forca ime përsoset në dobësinë tënde.”17

“Mendova, ‘Çfarë? Perëndia dëshiron që unë të jem i dobët ndonjëherë?” Oh po, në mënyrë që forca e Perëndisë në të vërtetë mund të të pushtojë.”18 Dr. Collins vazhdon të tregojë se si e përjetoi forcën e Perëndisë.

“Kur isha vullnetar si mjek misionar në Nigeri, nuk dija asgjë për shumë nga sëmundjet për të cilat më kërkuan të kujdesesha. Ato kishin qenë thjesht fjalë në një faqe të një libri më parë. Kurrë nuk u ndieva se kisha nevojë dhe as e përjetova hirin e Perëndisë më shumë se atëherë. Dobësia ime. Forca e Perëndisë.”19

Dr. Collins është gjithashtu i shqetësuar për ndryshimet klimatike. Ai komentoi, “Psalmi 24 thotë: ‘Zotit i përket toka dhe të gjitha gjërat që janë mbi të, bota dhe banorët e saj.’ Kjo është dhurata e Perëndisë për ne dhe Perëndia na ka dhënë përgjegjësinë për t'u kujdesur për atë dhuratë. Ne po bëjmë një punë mjaft të keqe në shumë vende. Do të duhet shumë më tepër ndërgjegjësim nga shoqëria jonë që kjo nuk është diçka për t’u shtyrë.”20

Ne duhet të ecim përpara në zmbrapsjen e ngrohjes globale

Ngrohja globale dhe pasojat e saj do të vazhdojnë të jenë me ne në të ardhmen e afërt. Shumë organizata dhe programe të mrekullueshme po punojnë për këtë. Sfida jonë, për të gjitha kombet, është të vazhdojmë të gjejmë mënyra të shumta për të rikthyer temperaturën e tokës në kufi, për hir të të gjithë njerëzve.

Katharine Hayhoe ka shpresë të madhe se në vend që të ngelim të paralizuar nga shtrirja e problemit të ngrohjes globale, dashuria mund të na shtyjë të veprojmë.

Ajo tregon këtë inkurajim nga Bibla: “Sepse Perëndia nuk na ka dhënë frymë frike, por force, dashurie dhe urtësie.”21

Katharine Hayhoe shpjegon, “Na është dhënë nga Zoti një frymë fuqie, për të vepruar në vend që të mbetemi të paralizuar në ankth, frikë apo faj; një frymë dashurie, për të pasur dhembshuri për të tjerët, veçanërisht për ata me më pak fat se ne; dhe një mendje të shëndoshë, për të përdorur informacionin që kemi për të marrë vendime të mira. Këto janë mjetet që na duhen për të adresuar ndryshimet klimatike.”22

Zoti është krijuesi i tokës, i cili na do. Me përulësi dhe besim, ne mund t'i kërkojmë Perëndisë të japë zgjidhjet e nevojshme, të sigurojë motivimin dhe guximin për të vepruar, të sigurojë dhembshurinë që na nevojitet për t'u kujdesur për të tjerët.

“Sepse Perëndia nuk na ka dhënë frymë frike, por force, dashurie dhe urtësie.”23

Nëse nuk e keni përjetuar kurrë forcën ose drejtimin e Perëndisë në jetën tuaj, hapi i parë është të filloni një marrëdhënie me Perëndinë. Këtu mund të shihni se si mundeni.

 Si të fillosh një marrëdhënie personale me Perëndinë
 Kam një pyetje...

Refenca: (1) https://earthobservatory.nasa.gov/world-of-change/global-temperatures (2) https://www.unep.org/championsofearth/laureates/2019/professor-katharine-hayhoe (3) Katharine Hayhoe, Dec 30, 2019. https://www.youtube.com/watch?v=UOJuHpeWoPE (4) https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/11/4/048002 (5) https://www.climate.gov/news-features/climate-qa/if-carbon-dioxide-hits-new-high-every-year-why-isn%E2%80%99t-every-year-hotter-last (6) Ibid. (7) https://webbtelescope.org/resource-gallery/images (8) Zanafilla 1.1 (9) Shih shënimin 3 (10) https://biologos.org/resources/video-being-human-with-jane-goodall-and-francis-collins (11) Ibid. (12) Ibid. (13) http://blogs.nature.com/soapboxscience/2011/05/18/science-owes-much-to-both-christianity-and-the-middle-ages (14) Gjoni 13:34 (15) Psalmet 25:9 (16) Fjalët e Urta 3:5, 6 (17) 2 Korintasve 12:9 (18) Shih shënimin 10 (19) Ibid. (20) Ibid. (21) 2 Timoteu 1:7 (22) Shih shënimin 3 (23) 2 Timoteu 1:7

TREGOJUA MIQVE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More