Pyetje në lidhje me jetën dhe Perëndinë
Pyetje në lidhje me jetën dhe Perëndinë

Çfarë ndodh pas Krishtlindjes?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Krishtlindja dikur?

Rrugët ndrisin në Dhjetorin e ftohtë. Pema e Krishtlindjes – edhe pse shumë prej nesh ia njohim meritat Vitit të ri për atmosferën – përshëndet të panumërtit që duan ta vizitojnë e të ruajnë një foto me të! Nën gjithë ngrohtësinë e fund-dhjetorit, dikush diku, vë në dukje lindjen e një Mbreti – por që erdhi në këtë botë krejt ndryshe nga mbretërit e tjerë: thjesht, në një grazhd, duke na premtuar madhështinë e tij në të ardhmen e afërt, – madhështi që vazhdon të na befasojë 20 shekuj më vonë…

Por, Dhjetori iku. Krisht-lindja ndodhi. Po tani?

Heshtja e gjatë pas Krisht-lindjes

Nëse mendon si disa, se Ungjijtë Gnostikë (dokumente të shekujve të 3-të e më vonë), janë përshkrime të sakta e të paautorizuara nga kisha, të jetës së Jezusit, atëherë mëson që Jezusi u rrit, duke e treguar veten që ishte Biri i Perëndisë, p.sh në një rast duke e ringjallur një bashkëmoshatarin e tij që ra nga çatia ndërsa loznin bashkë, në një rast tjetër duke bërë një mrekulli të shtunën, me reagime që ishin si pak jashtë kontrollit e kësisoj vinin në siklet edhe të atin e tij, Jozefin.

Komente jashtë linje: Nuk e di se pse disa e kanë të lehtë të besojnë “përralla” të këtij lloji, edhe e kanë vështirë të besojnë historinë e vërtetë biblike, që është ruajtur në katër ungjijtë (sipas Mateut, Lukës, Markut, e Gjonit), që janë krejtësisht realiste dhe afërmendsh të sakta historikisht! Ndërsa Bibla, ku përfshihen të katër Ungjijtë e sipërpërmendur, pothuajse nuk tregon asgjë rreth fëmijërisë së Jezusit, përveç një historie që na e dëshmon Luka, e cila ndodhi kur Jezusi ishte 12 vjeç. Ky pasi udhëtoi bashkë me familjen në Jeruzalem, në pelegrinazhin e zakonshëm të festës së Pashkës, familja vuri re në kthim, që Jezusi mungonte. U kthyen dhe e gjetën në tempull, në Jeruzalem, duke diskutuar me dijetarët, të cilët vunë re zgjuarsinë e tej zakonshme të djaloshit. Pasazhi gjithashtu thekson bindjen e djaloshit ndaj prindërve, por thekson gjithashtu, se po vjen koha që ai të merret me punën e “Atit të tij të vërtetë”. Dhe Luka e mbyll historinë me frazën: “Dhe Jezusi rritej në dituri, në shtat dhe në hir përpara Perëndisë dhe njerëzve.” (Luka 2:41-52). Pastaj heshtje.

Ai që në Krishtlindje përkujtohet si mbreti i premtuar i Izraelit, dhe kësisoj edhe i botës, tani po hesht! Një heshtje që ka zgjatur rreth 30 vjet.

Në kalendarin tonë kjo heshtje zgjat 3 deri në 4 muaj. Sepse në Mars/Prill ne përkujtojmë vdekjen e Krishtit… në kryq! Por tre muaj pritje kur ti e di rezultatin nuk janë pritje fare.

Çfarë lloj pritje përjetuan “besimtarët” (ata që besuan që vërtet Jezusi ishte Mbreti i dërguar nga qielli)? …

Si mendoni?

Shkroi per PyetjeteJetes.com
Afrim K

 Si të fillosh një marrëdhënie personale me Perëndinë
 Kam një pyetje...
TREGOJUA MIQVE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More