Pyetje në lidhje me jetën dhe Perëndinë
Pyetje në lidhje me jetën dhe Perëndinë

A ekziston Perëndia?

Këtu keni gjashtë arsye të sinqerta e të drejtpërdrejta për të besuar në ekzistencën e Perëndisë…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

nga Marilyn Adamson

Vetëm një herë të vetme a nuk do të doje që dikush të të tregonte faktet për ekzistencën e Perëndisë? Pa të detyruar ta pranosh Atë me zor. Pa deklarata si: “Thjesht duhet ta besosh.” Unë do të përpiqem të jap me sinqeritet disa nga arsyet që të bëjnë të mendosh se Perëndia ekziston.Por së pari mendoni këtë: nëse dikush nuk e pranon as mundësinë që të ketë një Perëndi, atëherë çdo fakt që t’i paraqitet do ta hedhë poshtë ose do t’i japë shpjegim tjetër.

Kur është fjala për mundësinë e ekzistencës së Perëndisë, Bibla thotë se ka njerëz që kanë parë mjaft prova por e kanë shtypur të vërtetën për Perëndinë.1 Nga ana tjetër, për ata që duan ta njohin Perëndinë nëse Ai ekziston, Ai thotë, “Ju do të më kërkoni dhe do të më gjeni, kur të më kërkoni me gjithë zemër”.2

Përpara se të shikoni faktet që kanë të bëjnë me ekzistencën e Perëndisë, pyesni veten, Nëse Perëndia ekziston, a do të doja ta njihja?

Ja, pra, disa arsye për t’u shqyrtuar…

#1: Kompleksiteti i planetit tonë tregon për një Projektues të qëllimshëm i cili jo vetëm që krijoi universin tonë, por e mbështet atë dhe sot.

Mund të jepen shumë shembuj që tregojnë planin e Perëndisë, ndoshta pa fund. Por këtu janë disa:

Toka...madhësia e saj është perfekte. Madhësia e Tokës dhe graviteti përkatës mban një shtresë të hollë gazrash kryesisht azoti dhe oksigjeni, që shtrihen vetëm rreth 50 milje mbi sipërfaqen e Tokës. Nëse Toka do të ishte më e vogël, një atmosferë do të ishte e pamundur, si planeti Mërkur. Nëse Toka do të ishte më e madhe, atmosfera e saj do të përmbante hidrogjen të lirë, ashtu si Jupiteri.3 Toka është i vetmi planet i njohur i pajisur me një atmosferë të përzierjes së duhur të gazrave për të mbështetur jetën e bimëve, kafshëve dhe njerëzve.

Toka ndodhet në distancën e duhur nga Dielli. Imagjinoni një derë tipike hyrëse të një shtëpie. Nëse Dielli do të ishte në krye të kornizës së derës, Toka do të ishte si një monedhë e vogël e ulur në kornizën e poshtme të derës.4

Merrni parasysh luhatjet e temperaturës që hasim, afërsisht -34 gradë në +50 gradë. Nëse Toka do të ishte më larg nga dielli, ne të gjithë do të ngrinim. Sa më afër dhe ne do të digjemi. Edhe një ndryshim i pjesshëm në pozicionin e Tokës ndaj diellit do ta bënte të pamundur jetën në Tokë.

Toka mbetet në këtë distancë të përsosur nga dielli ndërsa rrotullohet rreth diellit me një shpejtësi prej afro 67,000 mph. Ai gjithashtu po rrotullohet rreth boshtit të tij, duke lejuar që e gjithë sipërfaqja e Tokës të ngrohet dhe ftohet siç duhet çdo ditë.

Dhe Hëna jonë është aq e madhe dhe larg, e përsosur nga Toka për tërheqjen e saj gravitacionale. Hëna krijon baticat dhe lëvizjet e rëndësishme të oqeanit në mënyrë që ujërat e oqeanit të mos ngecin, dhe megjithatë oqeanet tanë masivë ndalen të derdhen nëpër kontinente.5

Uji...pa ngjyrë, pa aromë dhe pa shije, e megjithatë asnjë gjallesë nuk mund të mbijetojë pa të. Bimët, kafshët dhe qeniet njerëzore përbëhen kryesisht nga uji (rreth dy të tretat e trupit të njeriut janë ujë). Do të shihni pse karakteristikat e ujit janë të përshtatshme në mënyrë unike për jetën:

Ka diferencë të gjerë ndërmjet pikës së vlimit dhe pikës së ngrirjes. Uji na lejon të jetojmë në një mjedis me ndryshime të luhatshme të temperaturës, duke e mbajtur trupin tonë të qëndrueshëm në 37 gradë.Uji është një tretës universal që lejon kimikate të ndryshme, minerale dhe lëndë ushqyese të treten lehtësisht dhe të barten në të gjithë trupin tonë dhe në enët më të vogla të gjakut.6

Uji është gjithashtu kimikisht neutral. Pa ndikuar në përbërjen e substancave që mbart, uji mundëson që ushqimi, ilaçet dhe mineralet të përthithen dhe të përdoren nga trupi.

Uji ka një tension unik sipërfaqësor. Prandaj, uji në bimë mund të rrjedhë lart kundër gravitetit, duke sjellë ujë jetëdhënës dhe lëndë ushqyese në majat e pemëve më të larta.

Uji ngrin nga lart poshtë dhe rrëshket, kështu që peshqit mund të jetojnë në dimër.

Nëntëdhjetë e shtatë për qind e ujit të Tokës është në oqeane. Por në Tokën tonë, ekziston një sistem që heq kripën nga uji dhe më pas e shpërndan atë ujë në të gjithë globin. Avullimi merr ujërat e oqeanit, duke lënë kripën dhe formon re të cilat lëvizen lehtësisht nga era për të shpërndarë ujin mbi tokë, për bimësinë, kafshët dhe njerëzit. Është një sistem pastrimi dhe furnizimi që mban jetën në këtë planet, një sistem uji që riciklohet dhe ripërdoret në mënyrë të vazhdueshme.7

Truri i njeriut...në të njëjtën kohë përpunon një sasi jashtëzakonisht të madhe informacioni. Truri yt analizon gjithë ngjyrat dhe objektet që shikon, temperaturën rreth teje, trysninë e këmbëve të tua në dysheme, tingujt rreth teje, thatësinë e gojës, fortësinë e materialeve që prek. Truri yt regjistron reagimet emocionale, mendimet dhe kujtimet. Në të njëjtën kohë, truri yt ndjek mbarëvajtjen e funksioneve të vazhdueshme të trupit, si ritmi i frymëmarrjes, lëvizja e qepallave dhe lëvizja e muskujve të duarve.

Truri njerëzor përpunon më shumë se një milion mesazhe në sekondë.8 Ai e peshon rëndësinë e gjithë këtyre të dhënave, duke filtruar ato që janë relativisht të parëndësishme. Ky funksion përzgjedhës na lejon të përqendrohemi dhe të veprojmë efektivisht në botë. Një tru që merret me më shumë se një milion pjesë informacioni për sekondë, duke vlerësuar ndërkohë rëndësinë e tyre dhe duke na lejuar të veprojmë në bazë të informacionit më të përshtatshëm…a mund të themi se një organ kaq i mrekullueshëm u shkaktua nga rastësia?

Truri funksionon ndryshe nga organet e tjera. Ka një inteligjencë në të, aftësi për të arsyetuar, për të prodhuar ndjenja, për të ëndërruar dhe planifikuar, për të ndërmarrë veprime dhe për t'u lidhur me njerëzit e tjerë.

Syri...mund të dallojë midis shtatë milionë ngjyrave. Ka fokusim automatik dhe trajton 1.5 milionë mesazhe-- njëkohësisht.9 Evolucioni fokusohet në mutacione dhe ndryshime nga dhe brenda organizmave ekzistues. Megjithatë vetëm evolucioni nuk shpjegon plotësisht burimin fillestar të syrit ose trurit -- fillimin e organizmave të gjallë nga lënda jo e gjallë.

#2: Universi kishte një fillim - çfarë e shkaktoi atë?

Shkencëtarët janë të bindur se universi ynë filloi me një shpërthim të madh energjie dhe drite, të cilin ne tani e quajmë Big Bang. Ky ishte fillimi i vetëm i gjithçkaje që ekziston: fillimi i universit, fillimi i hapësirës dhe madje fillimi i vetë kohës.

Astrofizikanti Robert Jastrow, një agnostik i vetë-përshkruar, tha: "Fara e gjithçkaje që ka ndodhur në univers u mboll në atë çast të parë; çdo yll, çdo planet dhe çdo krijesë e gjallë në univers u krijuan si rezultat i ngjarjeve. që u vunë në lëvizje në momentin e shpërthimit kozmik( big bangut)... Universi erdhi në ekzistencë dhe ne nuk mund të gjejmë se çfarë e shkaktoi atë."10

Steven Weinberg, një laureat i Nobelit në Fizikë, tha në momentin e këtij shpërthimi, "universi ishte rreth njëqind mijëra milionë gradë Celsius...dhe universi ishte i mbushur me dritë."11

Universi nuk ka ekzistuar gjithmonë. Kishte një fillim... çfarë e shkaktoi atë? Shkencëtarët nuk kanë asnjë shpjegim për shpërthimin e papritur të dritës dhe materies.

#3: Universi funksionon sipas ligjeve uniforme të natyrës. Pse ndodh kjo ?

Pjesa më e madhe e jetës mund të duket e pasigurt, por shikoni se çfarë mund të llogarisim ditë pas dite: graviteti mbetet i qëndrueshëm, një filxhan kafe e nxehtë e lënë në banak do të ftohet, toka rrotullohet në të njëjtat 24 orë dhe shpejtësia e dritës nuk ndryshon as në tokë as në galaktikat që janë larg nesh.Të gjitha shkencat - biologjia molekulare, kimia, fizika, astronomia, etj. - varen nga ligjet e qëndrueshme të natyrës.

Dr. Emily Baldwin komentoi: "Një nga numrat më të rëndësishëm në fizikë, raporti i masës proton-elektron, është i njëjtë në një galaktikë gjashtë miliardë vite dritë larg si këtu në Tokë..."12

Si mund të identifikojmë ligjet e natyrës që nuk ndryshojnë kurrë? Pse universi është kaq i rregullt, kaq i besueshëm?

"Shkencëtarët më të mëdhenj janë goditur nga fakti se sa e çuditshme është kjo. Nuk ka nevojë logjike për një univers që u bindet rregullave, e lëre më një që u përmbahet rregullave të matematikës. Kjo habi buron nga njohja që universi që nuk duhet të sillet në këtë mënyrë. Është e lehtë të imagjinohet një univers në të cilin kushtet ndryshojnë në mënyrë të paparashikueshme nga çasti në çast, apo edhe një univers në të cilin gjërat hyjnë dhe dalin sipas qejfit në ekzistencë."13

Fizikani Paul C. Davies, komenton, "...për të qenë një shkencëtar, duhej të kishe besim se universi qeveriset nga ligje të besueshme, të pandryshueshme, absolute, universale, matematikore..."14

E gjithë aftësia jonë për të zbuluar, zgjidhur probleme, krijuar është bërë e mundur nga ligjet e rregullta të universit që nuk ndryshojnë kurrë dhe mund të maten me saktësi.

Richard Feynman, një fitues i çmimit Nobel për elektrodinamikën kuantike, tha: "Pse natyra është matematikore është një mister... Fakti që ka rregulla është një lloj mrekullie në vetvete."15

#4: Një programues hyjnor. ADN-ja informon, programon sjelljen e një qelize.

Të gjitha udhëzimet, të gjitha mësimet, të gjitha trajnimet vijnë me një qëllim. Dikush që shkruan një manual udhëzimi e bën këtë me qëllim. A e dini se në çdo qelizë të trupit tonë ekziston një kod udhëzues shumë i detajuar, njësoj si një program kompjuterik në miniaturë?

Nuk ka program pa programues.

Siç mund ta dini, një program kompjuterik përbëhet nga një dhe zero, si kjo: 110010101011000. Mënyra se si janë renditur i tregon programit kompjuterik se çfarë duhet të bëjë. Kodi i ADN-së në secilën nga qelizat tona është shumë i ngjashëm. Është i përbërë nga katër njësi kimike, të quajtura baza nukleotide, të cilat shkencëtarët i shkurtojnë si A, T, G dhe C. Këto janë të renditura në qelizën njerëzore si kjo: CGTGTGACTCGCTCCTGAT dhe kështu me radhë. Ka tre miliardë palë të këtyre shkronjave në çdo qelizë njerëzore.15b. Epo, ashtu siç mund ta programoni telefonin tuaj që të bie alarmi për një arsye specifike, ADN-ja udhëzon qelizën. ADN-ja është një program kompleks, i progrmuar që i thotë qelizës të veprojë në një mënyrë të caktuar. Është një manual udhëzimi i plotë.15b Epo, ashtu siç mund ta programoni telefonin tuaj që të bie alarmi për një arsye specifike, ADN-ja udhëzon qelizën. ADN-ja është një program kompleks, i progrmuar që i thotë qelizës të veprojë në një mënyrë të caktuar. Është një manual udhëzimi i plotë.16

Pse është kjo kaq e mahnitshme? Dikush duhet të pyesë...si përfundoi ky program informacioni në çdo qelizë njerëzore? Këto nuk janë vetëm kimikate. Këto janë kimikate që udhëzojnë, që kodojnë në mënyrë shumë të detajuar saktësisht se si duhet të funksionojë trupi i personit.

Shkaqet natyrore, biologjike mungojnë plotësisht si shpjegim kur përfshihet informacioni i programuar. Nuk mund të gjesh udhëzime, informacione të sakta si ky, pa e ndërtuar atë dikush, me dashje.

#5: Perëndia na kërkon . Në mënyrë të vazhdueshme fillon dhe kërkon që ne të vijmë tek Ai.

Unë kam qenë ateist në një kohë. Dhe si shumë ateistë, çështja e njerëzve që besojnë në Zot më shqetësoi shumë. Çfarë ka tek ateistët që do të shpenzonim kaq shumë kohë, vëmendje dhe energji për të hedhur poshtë diçka që as nuk besojmë se ekziston?! Çfarë na shtyn ta bëjmë këtë?

Kur isha ateist, i atribuoja qëllimet e mia si të kujdesesha për ata njerëz të varfër, delirantë...për t'i ndihmuar ata të kuptojnë se shpresa e tyre ishte plotësisht e pabazuar. Të them të drejtën kam pasur edhe një motiv tjetër. Teksa sfidoja ata që besonin në Zot, isha thellësisht kurioz të shihja nëse mund të më bindnin të kundërtën. Një pjesë e kërkimit tim ishte të çlirohesha nga çështja e Zotit. Nëse do të mund t'u dëshmoja përfundimisht besimtarëve se ata e kishin gabim, atëherë çështja është jashtë tryezës dhe unë do të isha i lirë të vazhdoja jetën time.

Nuk e kuptova se arsyeja pse tema e Zotit rëndonte kaq shumë në mendjen time, ishte sepse Zoti po e shtynte këtë çështje. Kam arritur të zbuloj se Zoti dëshiron që emri i Tij të behet i njohur. Ai na krijoi me qëllimin që ne ta njohim atë. Ai na ka rrethuar me prova të vetvetes dhe e mban hapur çështjen e ekzistencës së tij para nesh.

Më dukej sikur nuk mund të shpëtoja duke menduar për mundësinë e Zotit. Në fakt, ditën që zgjodha të pranoj ekzistencën e Zotit, lutja ime filloi me: "Ok, Ti Zot fiton..." Mund të jetë se arsyeja kryesore që ateistët shqetësohen nga njerëzit që besojnë në Zot është sepse Zoti po i ndjek ata në mënyrë aktive.

Nuk jam i vetmi që e kam përjetuar këtë. Malcolm Muggeridge, autor socialist dhe filozof, shkroi: "Kisha një ide që në njëfarë mënyre, përveç kërkimit, isha duke u ndjekur". CS Lewis tha se e mbante mend: "...natë pas nate, duke ndjerë sa herë që mendja ime largohej qoftë edhe për një sekondë nga puna ime, afrimin e qëndrueshëm dhe të pandërprerë të Atij që dëshiroja me shumë zell të mos ta takoja. U dorëzova dhe pranova se Zoti ishte Zot pra që ekzistonte, dhe u gjunjëzua dhe u luta: ndoshta, atë natë, konvertimi ishte më i dëshpëruar dhe më hezitues në të gjithë Anglinë."

Lewis vazhdoi të shkruante një libër të titulluar, "I befasuar nga gëzimi" si rezultat i njohjes së Zotit. Edhe unë nuk kisha asnjë pritshmëri tjetër veçse të pranoja me të drejtë ekzistencën e Zotit. Megjithatë, gjatë disa muajve në vijim, u mahnita nga dashuria e tij për mua.

#6 : Zoti na është zbuluar në detaje.

Jezu Krishti (Zoti në formë njerëzore) na tregon dhembshurinë, të vërtetën dhe fuqinë e Perëndisë.

Pse Jezusi? Merrni të gjitha fetë kryesore të botës dhe do të shikoni se të gjithë, Buda, Muhamedi, Konfuci dhe Moisiu, e identifikuan veten si mësues ose profetë. Asnjëri prej tyre nuk pretendoi ndonjëherë se ishte Perëndi. Për çudi, Jezusi po. Kjo është ajo që e ndan Atë nga gjithë të tjerët. Ai tha që Perëndia ekziston dhe ju tani po e shikoni. Megjithëse Ai foli për Atin e Tij në qiell, nuk foli për një ndarje, por për një bashkim shumë të afërt, unik për njerëzimin. Jezusi tha që kushdo që e kishte parë Atë, kishte parë Atin, kushdo që besonte në Të, besonte në Atin.

Ai tha, “Unë jam drita e botës; ai që më ndjek mua nuk do të ecë në errësirë, por do të ketë dritën e jetës.”17 Ai mori mbi vete atribute që mund t’i ketë vetëm Perëndia: mundësinë për të falur mëkatet e njerëzve, për t’i çliruar ata nga zakone mëkatare, për t’iu dhënë njerëzve një jetë me kuptim dhe pastaj jetë të përjetshme në qiell. Ndryshe nga mësuesit e tjerë që i fokusonin njerëzit në fjalët e tyre, Jezusi i drejtoi njerëzit te vetja e Tij. Ai nuk tha, “ndiqni fjalët e dhe do të gjeni të vërtetën.” Ai tha, “Unë jam rruga, e vërteta dhe jeta, askush nuk vjen tek Ati përveçse nëpërmjet meje.”18

Çfarë provash dha Jezusi që të mbështeste thënien e Tij?

Ai bëri atë që njerëzit nuk mund ta bëjnë. Jezusi bëri mrekulli. Ai shëroi njerëz…të verbër, të çalë, të shurdhër, madje disa edhe i ringjalli nga të vdekurit. Ai kishte pushtet mbi objektet…krijoi ushqim nga asgjëja, të mjaftueshëm për të ushqyer turma me mijëra njerëz. Ai bëri mrekulli mbi natyrën…eci mbi ujë, e urdhëroi stuhinë të pushonte. Njerëzit nga çdo anë e ndiqnin Jezusin, sepse Ai vazhdimisht ua plotësonte nevojat, duke bërë gjëra të mrekullueshme. Ai tha, nëse ju nuk doni të besoni atë që po ju them, të paktën besoni për shkak të mrekullive që po shihni.19

Jezus Krishti na tregoi që Perëndia është i butë, i dashur, i kujdesur, i vetëdijshëm për egoizmin dhe të metat tona, e megjithatë dëshiron shumë një marrëdhënie me ne. Jezusi na zbuloi se, megjithëse Perëndia na shikon si mëkatarë, që e meritojmë dënimin e Tij, dashuria e Tij për ne triumfoi dhe Perëndia bëri një plan tjetër. Perëndia planifikoi që Biri i Tij të merrte dënimin për mëkatet tona. Dhe Jezusi e pranoi me dëshirë këtë plan.

Vetë Zoti mori formën e njeriut dhe pranoi ndëshkimin për mëkatin tonë në emrin tonë. Tingëllon qesharake? Ndoshta, por shumë baballarë të dashur do të shkëmbenin me kënaqësi vendet e tyre me fëmijën e tyre në një repart kanceri nëse do të mundeshin. Bibla thotë se arsyeja pse ne do ta duam Perëndinë është sepse ai na deshi në fillim.

Jezusi vdiq në vendin tonë që ne të faleshim. Nga të gjitha fetë e njohura për njerëzimin, vetëm nëpërmjet Jezusit do ta shihni Zotin duke arritur drejt njerëzimit, duke na siguruar një mënyrë për të pasur një marrëdhënie me të. Jezusi provon një zemër hyjnore dashurie, duke plotësuar nevojat tona, duke na tërhequr drejt vetvetes.

Për shkak të vdekjes dhe ringjalljes së Jezusit, ai na ofron një jetë të re sot. Ne mund të falemi, të pranohemi plotësisht nga Perëndia dhe të na duam vërtet nga Perëndia. Ai thotë: "Unë të kam dashur me një dashuri të përjetshme, prandaj kam vazhduar besnikërinë time ndaj teje."20 Ky është Zoti në veprim.

A ekziston Zoti? Nëse doni të dini, hetoni Jezu Krishtin. Na është thënë se "Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëmlindurin, që kushdo që beson në të të mos humbasë, por të ketë jetën e përjetshme.21

Perëndia nuk na detyron të besojmë në të, megjithëse mundet. Në vend të kësaj, ai ka dhënë prova të mjaftueshme të ekzistencës së tij që ne t'i përgjigjemi me dëshirë atij. Distanca e përsosur e tokës nga dielli, vetitë unike të ujit, truri i njeriut, ADN-ja, numri i njerëzve që dëshmojnë se e njohin Zotin, gërryerja në zemrat dhe mendjet tona për të përcaktuar nëse Zoti është atje, gatishmëria që Zoti të jetë njohur nëpërmjet Jezu Krishtit. Nëse keni nevojë të dini më shumë për Jezusin dhe arsyet për të besuar në të, ju lutemi shihni: Përtej besimit të verbër.

A ke dëshirë të fillosh një marrëdhënie me Perëndinë dhe ta dish me siguri se je i pranuar prej Tij?

Ky është vendimi yt, s’ka detyrim për këtë. Por nëse dëshiron të jesh i falur nga Perëndia dhe të kesh një marrëdhënie me Të, këtë mund ta bësh që tani duke i kërkuar Atij të të falë dhe të vijë në jetën tënde. Jezusi tha, “Ja, unë qëndroj te dera [e zemrës tënde] dhe trokas. Ai që e dëgjon zërin tim dhe e hap derën, unë do të hyj tek ai [ose ajo].”22 Nëse dëshiron ta bësh këtë, por nuk je i sigurt si të gjesh fjalët e duhura, shih nëse kjo mund të të ndihmojë: “Jezus, falemnderit që vdiqe për mëkatet e mia. Ti e njeh jetën time dhe e di që kam nevojë për falje. Të lutem më fal dhe eja në jetën time. Falemnderit që e dëshiron një marrëdhënie me mua.”

Perëndia e shikon marrëdhënien tënde me Të si të përhershme. Duke folur për të gjithë ata që besojnë tek Ai, Jezus Krishti tha, “Unë i njoh [ata] dhe [ata] më ndjekin; dhe unë iu jap atyre jetën e përjetshme, dhe nuk do të humbasin kurrë, dhe askush nuk do t’i rrëmbejë nga dora ime.”23

Pra, A ekziston Perëndia? Duke parë të gjitha këto fakte, ne mund të arrijmë në përfundimin se vërtet ekziston një Perëndi i dashur që mund të njihet në një mënyrë intime, personale. Nëse doni më shumë informacion për fjalët e Jezusit rreth natyrës së Tij hyjnore, ose për ekzistencën e Perëndisë, ose nëse keni pyetje të tjera të ngjashme, ju lutemi na shkruani një e-mail.

 Sapo e ftova Jezusin në jetën time (këtu do të gjeni informacion të dobishëm)...
 Mbase dëshiroj ta ftoj Jezusin në jetën time, ju lutem ma shpjegoni këtë më qartë...
 Kam një pyetje...

Refenca: (1) Romakëve 1:19-21 (2) Jeremia 29:13-14 (3) R.E.D. Clark, Creation (London: Tyndale Press, 1946), fq. 20 (4) https://solarsystem.nasa.gov/solar-system/sun/overview/ (5) The Wonders of God's Creation, Moody Institute of Science (Chicago, IL) (6) Ibid. (7) Ibid. (8) Ibid. (9) Hugh Davson, Physiology of the Eye, 5th ed (New York: McGraw Hill, 1991) (10) Robert Jastrow; "Message from Professor Robert Jastrow"; LeaderU.com; 2002. (11) Steven Weinberg; The First Three Minutes: A Modern View of the Origin of the Universe; (Basic Books,1988); fq. 5. (12) Dr. Emily Baldwin; "Earth's Laws Still Apply in Distant Universe"; AstronomyNow.com; June, 2008. (13) Dinesh D'Souza, What's So Great about Christianity; (Regnery Publishing, Inc, 2007, kapitulli 11). (14) Paul C. Davies, physicist, cosmologist, astrobiologist, at Arizona State University; quoted in edge.org/3rd_culture/davies07/davies07_index.html. (15) Richard Feynman, The Meaning of It All: Thoughts of a Citizen-Scientist (New York: BasicBooks, 1998), 43. (15b) https://www.genome.gov/human-genome-project/Completion-FAQ (16) Francis S. Collins, director of the Human Genome Project, and author of The Language of God, (Free Press, New York, NY), 2006 (17) Gjoni 8:12 (18) Gjoni 14:6 (19) Gjoni 14:11 (20) Jeremia 31:3 (21) Gjoni 3:16 (22) Zbulesa 3:20 (23) Gjoni 10:27-29

TREGOJUA MIQVE:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More